Z

Zo kom je als ondernemer uit de Corona kramp

Kom uit de Coronakramp

Het zat eraan te komen en toch sloeg het nieuws van vrijdag in als een bom. Scholen die sluiten, werknemers die worden aangemoedigd om zo veel mogelijk van thuis te werken. Persoonlijk contact met anderen dat ten zeerste wordt afgeraden. En ondernemers? Die schoten in een Corona kramp.

Ik schoot zelf ook in paniek. En dan heb ik niet eens iets om over te panikeren want mijn business draait volledig online. Ik heb geen pand waar ik huur voor moet betalen zonder dat er klanten binnenkomen. En toen zag ik andere ondernemers strooien met kortingen, online cursussen uit de grond stampen en oproepen lanceren om elkaar zo veel mogelijk te steunen. De paniek overheerste mijn social media kanalen en ik liet me meeslepen. Bij mij kreeg je ook korting op een content abonnement gedurende het weekend.

Gisteren, maandag, liep ik een beetje verloren. Ik deed iets en ik deed niets. Ik refreshte continue mijn social media kanalen. En toen kwam ik wel op een nuttig idee: ik maakte het mogelijk om losse blogs te kopen, iets wat ik normaal niet doe maar waarvan ik me kan voorstellen dat ondernemers dat op dit moment wel kunnen gebruiken.

En dan begin ik weer te twijfelen. Wanneer één van mijn abonnees vandaag dan ook nog eens vraagt om haar abonnement stop te zetten, is de paniek bij mij ook compleet. Want ja, mijn klanten zijn ondernemers. Mijn klanten zijn de mensen die het hardst getroffen worden door de broodnodige maatregelen van de overheid.

En toch gaat een uurtje later mijn paniek liggen. Ik heb mijn knop omgedraaid en bekijk deze periode als een kans. Ontdek hieronder hoe ik de situatie heb omgedraaid en hoe jij dat ook kan doen!

Omdenken voor ondernemers

De komende weken bekijk ik als een verlate verlenging van mijn zwangerschapsverlof. Hoe heerlijk is het dat ik ineens een paar extra weken quality time met m’n baby heb?

Het is ook eindelijk het moment om al die cursussen en boeken die ik ooit kocht eens van onder het stof te halen. Dit is het ideale moment om te werken ‘aan’ mijn business in plaats van er in. Iets waar ik de laatste weken weer minder tijd voor had.

Nu kan ik tijd maken om mijn online cursus af te werken en te lanceren wanneer het juist voelt, niet omdat ik nu de centen nodig heb.

Ik kan mijn eigen planning verder finetunen: blogs, social media posts, e-books, gratis weggevers,… Het is nu de moment om ze uit te werken en binnenkort op jou los te laten!

Ik kan overdag gaan wandelen met Felix en John. Ik heb tijd om elke dag eten te maken. Ik heb tijd om non-fictie boeken te lezen. Ik heb tijd om thuis te sporten. Ik heb tijd om… Ik heb tijd.

Nu is het aan jou

Hoe ik er die positieve draai aan heb gegeven? Door mezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Wat is je worst case scenario?
  2. Wat is je best case scenario?
  3. Waar heb je nu wel tijd voor waar je vorige week nog geen tijd voor had?
  4. Wat wil je nog bereiken met je onderneming?

En ook nog dit

• Zoek uit op welke premies en uitkeringen je recht hebt in jouw specifieke situatie.

• Bel met je huisbaas als je met de huur van een handelspand zit, vraag om een regeling te treffen gezien de unieke omstandigheden.

• Focus op je online zichtbaarheid! Ook al weet je nog niet welke richting je uit wil. Wees aanwezig, regelmatig. Aangezien we met z’n allen meer thuis zullen zijn, zullen we veel meer tijd online doorbrengen. Jij moet zijn waar je doelgroep is, ook al kan je momenteel niets doen door de maatregelen, je kan wel aanwezig zijn. En wanneer de storm is gaan liggen, ben jij de eerste waar je klanten aan denken.

You got this, we got this, we’re all in this together! <3

CategoriesOpinie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *